PİŞMANİYE
Bir Emeğin Öyküsü
“PİŞMANİYE”
“emek ve insan buluşması” ile yeniden hayat buldu.
“Pişmaniye Kocaeli’ye özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Yolculuklarda İzmit’ten geçenleri önce pişmaniye satıcıları karşılar, İzmit’ e gelip pişmaniye almadan dönülmez. Kutular içinde ak ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir. Tüm yöresel şenliklerin, şölenlerin de vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Özgün bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını, ilgi görmesini sağlamıştır. “
Pişmaniye belgeseli ile; şeker, su , un ve yağ gibi gıda maddelerinin buluşmasıyla, tel tel pişmaniye olana kadarki hikaye belgesel bir bakış açısı ile fotoğraf ,kısa film ve fotoğraf gösterisi olarak üç aşamada projelendirilmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası ödül kazanmış olan Sema Özevin’ in bu belgesel çalışması birçok ödüle layık görülmüş olup; kendi adına yaptığı ve daha sonraki kuşaklara da armağan bu özenli belgesel çalışma Kocaeli ve Ulusal anlamda da biriciklik kavramı ile taçlandırılmıştır.
Bu proje insan emeğinin ürünü olan pişmaniyeyi; “Bir Emeğin Öyküsü “PISMANIYE” belgesel çalışması ile “fotoğraf” , “kısa filmi” ve “fotoğraf gösterisi” ile bu konuda yapılmış ilk ve tek çalışmadır.
Pişmaniye fotoğraf projesinin bugüne kadar almış olduğu ödüller:
2011- 3.Rotary Short Film Festival/ROFİFE Rotary Kısa Film Festivali /Belgesel Kısa Film/Yönetmen-Görüntü Yönetmeni- Bir Emeğin Öyküsü “PISMANIYE” Belgesel Dal 2.lik ödülü. 2011- Fotogen Sami Güner Kupası Fotoğraf Gösteri Yarışması Bir Emeğin Öyküsü “PİŞMANİYE”1.tur-başarı 2010- 7.International Photographic Exhibition Adana Rotary Fotoğraf Yarışması, Adana Büyükşehir Belediyesi, ALTIN KOZA Baskı ve Portfolyo, Altın Koza Gümüş Madalya 2010- Petrol-İş Kocaeli Şubesi “Emek ve İnsan” Fotoğraf Yarışması, Birincilik Ödülü
Özevin, bütün hayatı İzmit’ te geçmiş biri olarak şehrim adına bir çalışma yapmak istedim. İzmit’ i anlatmanın en iyi yollarından bir de pişmaniyeden geçmekteydi. İlginç olan tarihte bugüne kadar ciddi belgesel bir proje anlamında bu konun ele alınmamış olmasıydı. İmalathanede çekilen fotoğraf ve kısa film ile projelendirilen bu belgesel çalışma yerken tel tel olan her ne kadar eski koşullarda üretilmeyip makineleşme olsa da insan emeğinin ürünü olan pişmaniyenin emek/insan buluşması ile nasıl yapıldığını anlatmaktadır. İmalat aşamasında geçirdiğim uzun çalışma saatleri içerisinde kendimi orada elimine ettikten sonra çektiğim fotoğraflar ve kısa filmi izleyiciyle ilk buluşturan olmaktan şehrim ve sanatım adına mutluyum, diye belirtti.